En kopp blir til to, to til tre og tre til fem. Jada, jeg elsker kaffe. Kanskje like mye som røykere elsker å røyke. Men kan det være farlig, tro? En halvtimes Googling gav meg ikke det ultimate svaret, men noe klokere ble jeg da i hvert fall.">

srm

srm

  Skrivebordet:
 - NRKs lisensavgift
 - Jeg, en stakkars kaffenyter
 - Litt truffet
 - Kort om aksjemarkedet
 - Ung og liberal = uintelligent?
 - Resirkulasjon av tankespinn
 - Religionsparadoks og høyere makter
 - Hvor levende er du?
 - Lite sinn - stort brøl
 - Kinderegg til glede og besvær
 - MailShell.com
 - NTNU-studenter har laget spill!
 - Internett og demokrati
 - En akselererende språkutvikling
 - Rulletrapper
 - Jeg tror ikke
 - www.srm.no
 - Positiv kjempeorgasme
 - Vaskemaskin
 - Gull
 - Lille søte kanin
 - Hjelp meg fra Internett
 - Doboka
 - Dimme, dimme!
 - Livets tilfeldigheter
 - WebCams
 - Death Rally
 - Pulp Fiction
 - Hvordan lage musikk?
 - Jogeir Liljedahl
 - 80-tallet
 - Sol, mobiltelefoner og Rayban
 - Du skal ikke plage andre
 - Religion i samfunnet.
 - Geografiboka
 - Aqua-Lene
 - Da poteter ikke lenger var 'in
 - Bil og båt
 - IRC, måker, mp3
 - Alt var mye bedre før
 - Kittekattdritt
 - I nattens mulm
 - De pinlige sekundene
 - De rare kulene
 - Været
 - Farvel 1998.
 - Utelivet som nerd
 - Sol etter regn
 - Plystring

  Mest lest:
 - Hvordan lage musikk?
 - 80-tallet
 - Aqua-Lene
 - Death Rally
 - Dimme, dimme!

  Minst lest:
 - MailShell.com
 - Lite sinn - stort brøl
 - www.srm.no
 - Farvel 1998.
 - Resirkulasjon av tankespinn

Mitt liv

  Om hovedpersonen
  Svenns skrivebord
  Militret, Hysnes 99/00
  #nattogdag
  Russen 1999
  Work: SRM Consult

Grnnsaksstoff

  Buss - Hva med det?
  Ole Brumm siden min
  Mine flotte tegninger
  Trim hjernen din
  Hjemmespikka mp3'er
  Hjemmespikka progs
  Edderkopp-sida
  Reklamefilmer
  Otto p ville veier!

Nerde- og skoleting

  Fra Bell til Internett
  Forbudte bker
  WinGate - oppsett
  Internett Relay Chat

Misc

  Daria Date
  Daria SMS
  Svenns skoleside
  The Gathering'98
  Ostehvel Partiet!
  Rettetasten
  Lenker

Eksterne srm-tjenester

  Paragrafen.no
  Konkursrdet
  KonkursBrsen
  Propaganda
  Svenn sin skoleside
  SRM Publish, en PHP basert publiseringslsningJeg, en stakkars kaffenyter


En kopp blir til to, to til tre og tre til fem. Jada, jeg elsker kaffe. Kanskje like mye som røykere elsker å røyke. Men kan det være farlig, tro? En halvtimes Googling gav meg ikke det ultimate svaret, men noe klokere ble jeg da i hvert fall.

Det er noe med kaffe. Noe med det å holde i en kopp. På samme måte som at et plastikkhellikopter er en slags trøst for barn hos tannlegen, er kaffe de voksnes trøst. Den kan de klamre seg til når en jobb skal gjøres: "Jada, jeg sliter og har det kjipt, men jeg har da i hvert fall kaffe!". Målet må være å ha en jobb der jeg kan drikke kaffe hele tiden. Mon tro om det var ideen til navnet "virtual java machine". At en i Sun drakk litt mye kaffe.

Spørsmålet om man kan bli avhengig av kaffe tror jeg temmelig åpenbart er et rugende "ja", men selvsagt på en veldig mild måte. Så og si alle ville nok uten store problemer klare å slutte på dagen, og suget ville litt etter litt slippe taket etter rundt 20 dager. Genetisk må det forresten også være, fordi bestefar, mutter, bror og til dels fatter (muligens offer for mutters trang, men likevel...) har alle en unik evne til å alltid klamre seg værfast til en kaffekopp. Også meg da. "Miljø" tenker du sikkert, men jeg vil hardnakket hyle "arv" tilbake. Min kaffetrang oppstod nemlig året da jeg jobbet i Oslo på betryggende avstand fra min kjære kaffemisbrukende familie.

Ironisk nok, sett i perspektiv av mitt tidligere avsnitt der jeg beskriver tryggheten og den gode følelsen av å holde i en kopp, gir koffein psykisk sett angst og bekymring. Dette gjelder ikke alle, men sannsynligvis en del av oss. Deriblant meg. Selvsagt ikke mye, ellers ville jeg jo sluttet umiddelbart, men nok til at min erfaring forteller meg at; Joda, det stemmer. Man blir kanskje litt stressa og bekymra uten grunn.

Visstnok skal smarte hoder ha det til at man lettere føler seg sulten av å drikke kaffe. Dette fordi vi føler at blodsukkeret er lavere enn hva det egentlig er i virkeligheten. Dette medfører at vi vil føle oss litt mer sultne og dermed også spise litt mer. Og verdt å merke seg er at føde med mye sukker, for eksempel Cola, vil raskt omdanne sukkeret til insulin. Tykke mennesker er som oftest sensitive for insulin, hvilket igjen lettere vil øke spiselysten. Ond sirkel. Ganske urettferdig, vil mange hevde. Merk for øvrig forskjellen mellom kaffe og koffein. Det hevdes fra usikre jungeltrommer at det er kaffe som gjør deg sulten og ikke selve koffeinet. Dette fordi ikke-kaffeprodukter som inneholder koffein ikke skaper samme sultfølelse som kaffe gjør.

Det er ikke lenge siden noen svenske forskere fant ut at det farlige kreftfremkallende stoffet akrylamid fantes i blant annet potetgull og pommes frites. Og kaffe. Og selv om det er minst akrylamid i kaffe, er det likevel vår hovedkilde til fy-fy-stoffet. Vi drikker jo så mye. Statistisk sett dør visstnok derfor 12 mennesker årlig av kaffe. Kaffeglad (eller gal?) som jeg er, melder jeg meg derfor som frivillig kaffekamikaze. Lykken er å dø av akrylamid.


Kommentarer


Fra: Eirik 13/06/2003 - 22:07

Frivillig kaffekamikaze? Som en martyr altså? Du burde få noen sponsorer, og lage litt medieblest om saken. Sikker måte å få etterfølgere.

Fra: Gunnar 30/07/2003 - 12:18

Hei Svenn!
Du skriver mye interessant, om jeg ikke er endig i alt. Kunne du har skrevet noe om bønder? Subsidiering og slikt? Går ikke lenger på skolen, så den er ikke det. Vil gjerne lese din vinkel.
Fra: srm 03/08/2003 - 16:56

Hei Gunnar!

Det er ikke mye jeg kan om subsidier til landbruk, men jeg er blant dem som er villig til å legge betale mer skatt i stedet for økt prising av varene. Slik at gårdene kan gå rundt, altså. Det er da litt sosialistisk og sikkert fornuftig tenkt.

På en annen side er det ikke sikkert vi er/var tjent med å ha så mange gårdsbruk som vi hadde før (har i dag?). Vet det er lagt ned/slått sammen en del tusen gårder. På en annen side synes jeg det er viktig å opprettholde distriktene og ser ingen grunn til å gjøre byene større av rent økonomiske grunner. Derfor synes jeg det er fint at en del tilsyn med mer flyttes ut av Oslo. Kanskje burde vi også bli flinkere til å benytte oss av tjenester utenfor byene. Som for eksempel regnskap, hvor alt foregår via post og e-mail likevel.

Men apropos landbruk og matvarepriser: For noen måneder siden kunne man i media lese om våre "skyhøye" matvarepriser. Alle var enige om at det var for dyrt. Noen dager senere var det en artikkel med landbruksminister Lars Sponheim. Han introduserte madrass for kuer. De måtte jo få det bedre! Alle var enige om det også. Og er dette forenlig med hverandre? Neppe.

Fra: Øyvind Skjellin 19/08/2003 - 12:17

Igjen har du klart å skrive noe velvalgte ord. Denne gangen om kaffe. Og jeg støtter deg fult ut. Kaffe forever! Latte, cappuchino, med og ute sirup, med og ute koffein( uten er for pingler!!), og alt de andre deilig du klarer å få ut av utrykket barista, eller bare enkelt.. en vanlig trakter. :D

Fra: srm 28/08/2003 - 15:05

Takk Øyvind. Hyggelig med tilbakemelding. Leste for øvrig at Friele Frokostkaffe var den best-i-test på fineart.no. Noen som har prøvd denne?

Leste for øvrig et innlegg på Propaganda.net hvor en kom med følgende pek:

Put decaf in the coffee maker for 3 weeks. Once everyone has gotten over their caffeine addictions, switch to espresso.

Fra: Thorsan 29/10/2003 - 15:02

Slutt med kaffen, og få deg dame som følger dette.

http://validator.w3.org/check?uri=www.oftel.co.uk

Fra: Thorsan 29/10/2003 - 15:02

Stein teit var jeg nå feil link som kom jo...

Denne mente jeg jo
http://www.theillustrator.com/CNN.com-StudyNewstudyshows.htm

Fra: 666 24/03/2004 - 12:21

kaffi e kult spessielt me cola

Fra: Marius 07/06/2006 - 13:50

kaffe RULER....
har drukket kaffe siden jeg var liten og drikker det fortsatt (avhengig)
Sånn bare til opplysning er jeg 15 år :o)
Legg inn en melding du også!
Navn eller nick:
Mail (valgfritt):
Anti-spam, skriv abc til høyre:
Din kommentar:


8730 har lest artikkelen siden 13/06/2003
Skrevet av Svenn Richard Mathisen /