srm

srm

  Skrivebordet:
 - NRKs lisensavgift
 - Jeg, en stakkars kaffenyter
 - Litt truffet
 - Kort om aksjemarkedet
 - Ung og liberal = uintelligent?
 - Resirkulasjon av tankespinn
 - Religionsparadoks og høyere makter
 - Hvor levende er du?
 - Lite sinn - stort brøl
 - Kinderegg til glede og besvær
 - MailShell.com
 - NTNU-studenter har laget spill!
 - Internett og demokrati
 - En akselererende språkutvikling
 - Rulletrapper
 - Jeg tror ikke
 - www.srm.no
 - Positiv kjempeorgasme
 - Vaskemaskin
 - Gull
 - Lille søte kanin
 - Hjelp meg fra Internett
 - Doboka
 - Dimme, dimme!
 - Livets tilfeldigheter
 - WebCams
 - Death Rally
 - Pulp Fiction
 - Hvordan lage musikk?
 - Jogeir Liljedahl
 - 80-tallet
 - Sol, mobiltelefoner og Rayban
 - Du skal ikke plage andre
 - Religion i samfunnet.
 - Geografiboka
 - Aqua-Lene
 - Da poteter ikke lenger var 'in
 - Bil og båt
 - IRC, måker, mp3
 - Alt var mye bedre før
 - Kittekattdritt
 - I nattens mulm
 - De pinlige sekundene
 - De rare kulene
 - Været
 - Farvel 1998.
 - Utelivet som nerd
 - Sol etter regn
 - Plystring

  Mest lest:
 - Hvordan lage musikk?
 - 80-tallet
 - Aqua-Lene
 - Death Rally
 - Dimme, dimme!

  Minst lest:
 - MailShell.com
 - Lite sinn - stort brøl
 - www.srm.no
 - Farvel 1998.
 - Resirkulasjon av tankespinn

Mitt liv

  Om hovedpersonen
  Svenns skrivebord
  Militret, Hysnes 99/00
  #nattogdag
  Russen 1999
  Work: SRM Consult

Grnnsaksstoff

  Buss - Hva med det?
  Ole Brumm siden min
  Mine flotte tegninger
  Trim hjernen din
  Hjemmespikka mp3'er
  Hjemmespikka progs
  Edderkopp-sida
  Reklamefilmer
  Otto p ville veier!

Nerde- og skoleting

  Fra Bell til Internett
  Forbudte bker
  WinGate - oppsett
  Internett Relay Chat

Misc

  Daria Date
  Daria SMS
  Svenns skoleside
  The Gathering'98
  Ostehvel Partiet!
  Rettetasten
  Lenker

Eksterne srm-tjenester

  Paragrafen.no
  Konkursrdet
  KonkursBrsen
  Propaganda
  Svenn sin skoleside
  SRM Publish, en PHP basert publiseringslsningGull


En gang var menneskene ute i skogen og lekte huleboere. En liten stund senere, sett utfra universiell sammenheng, bodde dem i små samfunn, dyrket mat - og hadde store faraoer som hadde all makt.

På et eller annet tidspunkt - jeg vet ikke helt når - må det ha vært noen som gikk seg en tur i skogen. Og fant noe skinnende gult, nemlig det vi i dag kaller for gull.

Åkei.

Vedkommende som fant gull gikk så tilbake til sitt samfunn. Han formidlet at han hadde funnet gull. Og ikke nok med det - det var vanvittig mye verdt!

Sakens natur:
  1. Vedkommende, sannsynligvis mann (vi går turer i skogen), var et geni.
  2. Vedkommende, fremdeles kanskje mann, må ha hatt vanvittig gode taleevner. Og må ha vært en jævel til å overbevise andre mennesker.
  3. Hvem var det som lot seg oberbevise?

Hva i "sorte-bakgrunnen-på-denne-websida" er det egentlig som tilsier at gull skal være verdt mye? At man kan få en knippe håndfull mennesker til å slite livet av seg i flere år for bare noen kilo? Hva slags funksjon har egentlig en klump gull?

Noen vil nok mene at gull er mye verdt fordi det finnes så lite av det. Det argumentet holder ikke. Jeg kan finne mange eksempler på ting det er lite av, men som likevel ikke er mye verdt: Orange benker, sirkustelt, brekte girspaker og runde tannpirkere.

Jeg må si meg forundret over hvor naive og godtroende vi mennesker er. Og hvor smarte noen få kan være. Det er mye man kunne sagt om dette temaet. Sammenlignet det med penger, makt osv. Vi lar det heller være opp til fantasien.

Selv skal jeg en tur ut i skogen.

Kommentarer


Fra: Øyvind 20/01/2001 - 15:52

Det som er pent og ikke så mye av er veldig verdifult. :D

Fra: zitruz 20/01/2001 - 20:46

"Fult" - noe stygt med verdi? Her må man renske opp i språkelige skavanker før man begir seg ut i filosofiske og ikke minst antroprologiske tankeganger - vi snakker her om en kompleks strategianalyse av verdipotensialet i noe som i all hovedsak ikke har noen verdi, men som er "opphausset" til noe spesiellt og den forstand mer verdifullt enn noe annet. VIl man her i på sikt finne et - selvfølgelig i et universiellt perspektiv - finne et krakk på menneskets verdigrunnlag og finne et tilsvarende krakk som det, til nå trodde geniale, men likevel sublime idegrunnlaget har opplevd i den nettopp samme opphausset IT bransjen. Her har vi kanskje det et eksakt samme scenarioet som vi her snakker om i et perspektiv av et bruddstykke av vår egen tid. Dette er en høyest fascinerende filosofisk tanke og det er i vår tid umulig å forutse verdigrunnlaget på gull eller andre objekter som har den fellesnevneren at det er i mindretall ovenfor andre objekter i den grad at den har et verdipotensial som overstyrer disse i en slik form at mennesket tiltrekkes dette objektet på grunnlag av nettopp dette og at det kosemetiske og ikke minst synergiske med metalliske likheter som identifiseres gjennom kraftig refleksjonssubstanser som pattedyrene til alle tider har funnet svært så tiltrekkende.

Uansett - gull er vår tids verdienhet som i fremtiden kanskje vil bli erstattet av andre uvesentlige ting som: ulvetennner, hvalspekk eller andre materielle gjenstander som samfunnet idag skriker i hoper om at vi skal bevare - min kritiske røst sier nei, men vi skal aldri ta noe for gitt og kanskje man om en "stund" - nok en gang i et universiellt perspektiv vil finne en nasjonal bank med spekkreserver - det er da den gang langt nyttigere og mer energi og ressursskapende enn et dødt og ubrukelig material som gull!?

Tudelidu...tipptapp!

Fra: 2cool 20/01/2001 - 21:46

For no tull...

Fra: Surf 21/01/2001 - 20:16

EN smart fyr den som fant på d med gull:)

Fra: Ole-Magnus Ringdal 22/01/2001 - 18:39

Gull er mye verdt fordi det er pent. Og fordi det er lite av det. Eksemplene dine er udugelige. Det er ikke noe problem å produsere en milliard girspaker, men det kan du ikke med gull. Dessuten er girspaker en uting. Og det er ikke gull. Dette må du jo skjønne Svenn Richard.

Fra: Ole-Magnus igjen 22/01/2001 - 18:47

Etter å ha lest greiene ditt og ikke bare litt av det, ser jeg enda tydeligere hvor teit det går an å bli. Ingen er overtalt til å synes at gull er verdifullt. Da man oppdaget gull (mayaene eller hvem faen det var) syntes man det var et pent metall og laget fine ting av det. Fine ting vil alle ha. Når det er knapphet på en fin ting og stor etterspørsel går prisen opp. Gir du en gullring til en person som bor i Nord-Norge og som aldri har sett gull før, trenger du ikke overtale vedkommende til å like gull. Gull er bra. Intuitivt.

Fra: Svenn Richard Mathisen 23/01/2001 - 05:44

Ole Magnus: Jeg syntes gull er en uting. Akkurat som girspaker. Du kommer i grunn ikke med noen fakta jeg på forhånd ikke har tenkt på. Føler meg velkjent med alle disse argumentene. Det forundrer meg på mange måter at du tror det er mulig å skrive en slik artikkel *uten* å tenke tankene du kommer med.

Uansett - jeg kjører over dem.

Grunnen til at vedkommende i Nord-Norge ikke hadde takket nei til gullringen, er selvsagt fordi han er blitt opplært til mene at gull har en verdi. Han vet at andre går med på at det har en verdi. Disse er også vitende om det samme.

Hadde han aldri hørt om gull før, er det selvsagt ikke umulig at han ville ment det var fint på samme måte som at en blomst kan være fin. Poenget er at du hadde aldri hadde fått han til utføre mye arbeid for gullet.

For eksempel klarer jeg neppe å få deg til å jobbe ett år for et maleri jeg selv har malet. Dette til tross for at det er kjempevakkert.

See?

Fatter fremdeles ikke cluet med gull. Kanskje det er pent - men det i seg selv tilfredsstiller ikke et krav til verdi. Grunnen til at gull har en verdi er fordi det er "opplest og vedtatt". Ikke fordi det rent logisk har en verdi.

Fra: enigma 23/01/2001 - 13:34

Gull er mye verdt fordi:

- Det oksiderer ikke.
- Har høy leder-evne (ikke som diktator)
ved flate mot flate, brukes derfor ofte
i koblinger av høy kvalitet.
- Isolerer bra mot radioaktivitet.
- Som råmateriale er det lite av det.
- Damene liker det.
- Menn vet at damene liker det.
- Butikkene vet at menn vet at damene
liker det. Og skrur derfor prisen opp.

- En rund tannpirker har ikke de samme
egenskapene (desverre). :-)

Fra: kms 26/01/2001 - 20:44

Nå er det vel slik at sølv faktisk leder strøm bedre enn gull. Grunnen til at
gull brukes på kontakter, o.l., trodde jeg var fordi det ikke korroderte.

Fra: Ole-Magnus Ringdal 30/01/2001 - 21:58

Kjære Svenn Richard.

Flott at du tok opp dette med kunst. Selvsagt er jeg ikke interessert i noe du har malt. Fordi du suger til å male. Men hvorfor tror du at noen få malerier blir så verdifulle? Det finnes jo kunstnere i dag som tjener fett på å trykke ut sine malerier. Fordi de har greie på det de driver med. De har bygget opp anseelse. Det finnes få malerier som er av en slik kvalitet. Fordi det finnes kun et fåtall personer i verden som virkelig KAN male. Derfor er et bilde verdt f eks 30 tusen kroner.

Folk klarer å skille det som er dårlig og det som er bra. De gidder ikke å betale for et jernkjede som ruster. Det er ikke noe pent. Gull er pent. Alle skjønner det. Ikke fordi noen sier det. Det finnes lite gull. Derfor dyrt.

Det vi diskuterer er ikke hvorfor gull er dyrt. Det vet vi. Det er LITE GULL! Det vi diskuterer er hvorfor alle vil ha gull. Vi skal ha gull fordi det er fint.

Legger ikke skjul på at mange også liker gull fordi det er dyrt. Hvorfor kjøper man f eks en pelskåpe? Mange kjøper nok det fordi den kan koste 70 tusen kroner. Sånt får man respekt av i enkelte sosiale lag.

Poenget er: Da vi starta med gull, var det fordi det var peeent. Ingen har finni på at det skal være et statussymbol. Statussymbol blir det av seg selv når det er liten tilgjengelighet.

Grunnen til at jeg nevnte Nord-Norge, er at de fleste mennesker der oppe ikke er særlig siviliserte. Ikke mange derfra har hørt om gull, og i alle fall aldri SETT gull!! Og jeg mener da at slike mennesker ville likt gull helt intuitivt. Som kråka. Mennesker liker ting som skinner. Og gull er kongemetallet.

Kunne nok dratt inn 100 momenter om hvorfor gull er det det er, men jeg synes disse nevnte er hovedprinsippene.

Det forundrer meg forresten at det går an å skrive en slik artikkel og tenke så mange tanker om gull, UTEN å finne plass til "for-argumentene". Det blir jo som EU-saken. Enten er man MOT ALT, eller FOR ALT. Enda EU innebærer tusen forskjellige ting. Ting som ikke kan knyttes til ideologi i det hele tatt, men som er gjort fordi det er praktisk. "Er EU FOR solcelle rulletrapper?? Å herregud, da MÅ vi være MOT DET."

Så det så, EU-motstander-Svenn. (Og dust, kjøtthue, lavpanne, iddiot, treskalle, suppegjøk osv.)

Fra: William Riise Pedersen 07/02/2001 - 18:28

Ærlig talt, dette er for drøyt folkens! Det har ikke skjedd noe med dere i løpet av 5-6 år ser jeg!

Her sitter jeg hjemme og leter etter Auduns epost, og blant de 5 treffene jeg får, er hjemmesiden til OP. Hmmm... Finnes den virkelig enda, etter så mange år?

Så tar jeg turen hit og trykker meg ikke så rent lite bort heller, og havner da til slutt her...

Her ser jeg kverulerende utsagn og gamle navn som får meg til å tenke på Cosa Nostra BBS og ca 1995...

Verden er ikke stor, og tiden ser ut som den står stille...

Når skal dere vokse opp?? :D

Fra: Thoma_S #flisa @undernet 21/04/2001 - 23:31

Du har så jævlig lite å bruke tiden din på du!!!!!!!!!

Fra: Caine 06/06/2001 - 23:01

Ole-Magnus Ringdal:

Skjerp deg.

Fra: CheGueVarA 26/07/2001 - 15:40

Ole Magnus:
Du tror du er skikkelig smart.
Jævla PENIS!! hehe

Fra: vamp 14/09/2001 - 20:56

jeg trodde det var enda mindre av platina her i verden. det er også dyrere enn gull, hva?

Fra: Ali 17/09/2001 - 21:58

Faen!Gull er bra, ikke sant!
Går bra med buffalo!! og kebab!!
og techno!! og sota ruter, ikke sant!
KONGE!

Fra: Marte 09/04/2002 - 19:32

Hmm......er ikke diamanter bedre??
Gull har faktisk ingen funksjon i seg selv... ikke diamanter heller egentlig..og ikke penger.

Hvem var det som fant på at vi kunne bytte penger for andre ting? Hvorfor vil alle ha små lapper med bilder av gamle konger og dronninger? Verden er rar

Fra: 666 24/03/2004 - 12:18

gull e kult

Fra: Daniel 26/05/2004 - 16:42

Joa.... Det er jo en teori det!

Fra: mirrier 03/10/2004 - 23:45

gidd å stress! Gull er mye verdt i denne verden, og kommer sannsynligvis alltid til å være det.... Verden er et ødelagt destruktivt sted uansett om dere mener gull burde sunket i verdi...

Fra: silje 19/04/2005 - 12:23

hei jei lurer på om hvor kommer gulle fra??

Fra: Ørsta Tuva!" 19/04/2005 - 12:42

jeg tror gull er verdt på pga de er så lite av i verden! hadde det vert like mye gull som de var av sten ,så hadde ikke gull vert verdifullt!
NB! :
slutt å skriv dummt tull på denne siden ,dette er seriøst!

Fra: Helena 03/03/2006 - 10:31

gull betyr alt for meg!!

Fra: jostein røningen 03/03/2006 - 10:34

jeg elsker deg gullet..

Fra: haha 06/03/2006 - 12:33

smegma er digg å spise

Fra: haha 06/03/2006 - 12:34

smegma er digg å spise

Fra: emilop30 23/03/2006 - 12:12

bæsj!!!!!!!!!11

Fra: Davulz 05/05/2009 - 22:05

Det som skjedde var jo ikke at en kar kom ut fra skogen men gull og sa at dette var verdifulle greier. han knytta ei snor i det og brukte det som smykke. Så kom det en kar og lurte på hvor han hadde fått noe så blankt og fint fra. da sa karen at det var hemelig, men at hvis han andre samlet sammen palmeblader og lagde et ekstra rom til strå huset hans, kunne han i mellom tiden gå å finne gull til andremann. så når de to fikk de beste damene fordi de hadde så fint gull ville resten av stammen også ha gull. men siden det ikke var mer gull å finne ble det slik at han som bød mest fikk gull. og sånn har det fortsatt. eller noe i den duren
Legg inn en melding du også!
Navn eller nick:
Mail (valgfritt):
Anti-spam, skriv abc til høyre:
Din kommentar:


9840 har lest artikkelen siden 19/01/2001
Skrevet av Svenn Richard Mathisen /