srm

srm

  Skrivebordet:
 - NRKs lisensavgift
 - Jeg, en stakkars kaffenyter
 - Litt truffet
 - Kort om aksjemarkedet
 - Ung og liberal = uintelligent?
 - Resirkulasjon av tankespinn
 - Religionsparadoks og høyere makter
 - Hvor levende er du?
 - Lite sinn - stort brøl
 - Kinderegg til glede og besvær
 - MailShell.com
 - NTNU-studenter har laget spill!
 - Internett og demokrati
 - En akselererende språkutvikling
 - Rulletrapper
 - Jeg tror ikke
 - www.srm.no
 - Positiv kjempeorgasme
 - Vaskemaskin
 - Gull
 - Lille søte kanin
 - Hjelp meg fra Internett
 - Doboka
 - Dimme, dimme!
 - Livets tilfeldigheter
 - WebCams
 - Death Rally
 - Pulp Fiction
 - Hvordan lage musikk?
 - Jogeir Liljedahl
 - 80-tallet
 - Sol, mobiltelefoner og Rayban
 - Du skal ikke plage andre
 - Religion i samfunnet.
 - Geografiboka
 - Aqua-Lene
 - Da poteter ikke lenger var 'in
 - Bil og båt
 - IRC, måker, mp3
 - Alt var mye bedre før
 - Kittekattdritt
 - I nattens mulm
 - De pinlige sekundene
 - De rare kulene
 - Været
 - Farvel 1998.
 - Utelivet som nerd
 - Sol etter regn
 - Plystring

  Mest lest:
 - Hvordan lage musikk?
 - 80-tallet
 - Aqua-Lene
 - Death Rally
 - Dimme, dimme!

  Minst lest:
 - MailShell.com
 - Lite sinn - stort brøl
 - www.srm.no
 - Farvel 1998.
 - Resirkulasjon av tankespinn

Mitt liv

  Om hovedpersonen
  Svenns skrivebord
  Militret, Hysnes 99/00
  #nattogdag
  Russen 1999
  Work: SRM Consult

Grnnsaksstoff

  Buss - Hva med det?
  Ole Brumm siden min
  Mine flotte tegninger
  Trim hjernen din
  Hjemmespikka mp3'er
  Hjemmespikka progs
  Edderkopp-sida
  Reklamefilmer
  Otto p ville veier!

Nerde- og skoleting

  Fra Bell til Internett
  Forbudte bker
  WinGate - oppsett
  Internett Relay Chat

Misc

  Daria Date
  Daria SMS
  Svenns skoleside
  The Gathering'98
  Ostehvel Partiet!
  Rettetasten
  Lenker

Eksterne srm-tjenester

  Paragrafen.no
  Konkursrdet
  KonkursBrsen
  Propaganda
  Svenn sin skoleside
  SRM Publish, en PHP basert publiseringslsningJogeir Liljedahl


De av dere som har holdt på med data en stund, og som har luktet på musikk, har sikkert hørt om Jogeir Liljedahl (28) fra Ålesund, mannen som opp gjennom tidene har laget mer musikk på data enn de fleste andre datafreakere. Nå er han blitt profesjonell og musikk er hans levebrød. Fremtidsdrømmen er å bli en kommersiell musiker.

Jogeir Liljedahl- Det hele startet med at jeg i 1984 fikk en Commodore 64 i julegave. Det var noe som "stakk" meg og gjorde så jeg ble ganske hekta på musikken den produserte. Etterhvert brydde jeg meg ikke om "normal" musikk slik som alle vennene mine gjorde. Jeg kunne bare fordøye den "tynne" lyden som min C64 produserte. I dag er jeg en typisk, men ekstrem nostalgiker som drømmer meg vekk
når gamle gode sanger spilles.

Mens andre på midten av 80-tallet dyrket artister som Michael Jackson, Europe og A-HA, foretrakk Jogeir heller å sitte ned og slappe av foran sin Commandore. Han legger heller ikke skjul på at han alltid har hatt forbilder å se opp til. Det aller første forbildet var Martin Galway, en mann som hadde laget musikken til spillet "Green Beret".

- Datamusikk er som all annen musikk, det er bare selve instrumentene som er annerledes. Jeg hører på datamusikk som om jeg skulle hørt på dagens Pink Floyd, og kan av og til finne likheter der.

Etter fire år med maskin hadde han anskaffet seg en respektabel samling av demoer (fengende "filmer" som spesielt datainteresserte lager for å vise seg selv og andre hva de kan), spill og sanger/melodier. Riktignok kom han aldri i gang med å lage skikkelig musikk selv, så det ble til at han bare hørte på musikken til de mest kjente c64-musikerne på den tiden.

Det var først i 1991 han kom i gang på ordentlig. Han ble med i en gruppe ved navn "Razoer 1911" ved at en venn "hjalp" han inn, og her lagde han to sanger ved navn "flassjazz" og "addiction". I 1993 kom han i snakk med Geir Are Skjeret, en flink programmerer, angående opprettelse av en musikkdisk. Denne kom ut samtidig som han kom på 2. plass i musikkkonkurransen på The Gathering 1992. Sistnevnte var hans første bidrag til en konkurranse han hadde laget selv.

I 1993 stakk han innom datapartyet (sted hvor mange datainteresserte samles med maskiner og deler sine erfaringer med hverandre) rendezvous '93 som ble holdt i Kristiansand. Her bidro han med en sang ved navn "Guitar Slinger". Denne gikk rett til topps og hans karriere fikk nok en gang et opprykk!

Etter hvert begynte han å jobbe i FunCom og ble i 1994 også med i gruppen Scoop. Selv hadde han enda ikke anskaffet seg PC (hadde til da brukt maskin av type Amiga), men fikk muligheten til å låne en av gruppens medlemmer. Etterhvert fikk han også sin egen PC, en Pentium 90:

- Det var nesten en ny verden som åpnet seg da jeg plutselig kunne lage musikk med 32 kanaler (antall lydspor som kombineres samtidig) med 16-bits lyd istedenfor 4 kanaler med 8-bits lyd. Det tok meg 5-6 måneder før jeg følte at det jeg lagde var godt nok.

I dag sitter han med en hel del utstyr: En Tascam TM-D8000 mikser, E-MU 6400 Sampler, Korg TR-Rack, PCM 80 Digital Effekt Prosessor (Lexicon), en kraftig PC med alt fra SB lydkort til Motu's 24 bits HD recordingskort (dette var for oss ganske gresk -red.). Av programvare bruker han Cakewalk Pro Audio Deluxe 7.0, og til tider, Fasttracker v2.08. Daglig bruker han alt fra 10 minutter til 4-5 timer på å komponere musikk.

Musikkutstyr er ikke direkte billig, tvert imot, og akkurat derfor klarte vi ikke la vær å spørre hvordan han har råd til alt utstyret:

- De tingene tilhører firmaet vårt, Crest Music AS. Jeg og to andre etablerte firmaet i april i år, hvor musikk da er det essensielle. Vi søkte SND-midler, og fikk en fin sum fra dem, og finansierte da resten ved private tiltak.

Hva slags musikk er det du liker?
- Det må vel være "jogeir-sjangeren" det. Jeg fikk et slikt varemerke rundt 92-93, og har trivest med det siden. Det er liksom min egen stil; litt film-inspirert, romantisk, klassisk, men med "min" stil. Men ellers liker jeg all musikk fra A til Å. En grense finnes ikke før folk begynner å bli for hard på gitaren.

Helt avslutningsvis, hvordan vil du selv definere musikk?
- Musikk var først og fremst sang, i samband med dans og religiøse seremonier. Europeisk musikk består av 3 elementer; melodi, rytme og harmoni. Den europeiske musikken har sitt opphav i middelalderens kirkemusikk.

Riktignok driver Jogeir mye med musikk, men han har også mange andre interesser.
- Jeg liker veldig godt å se gode filmer. Jeg samler på filmer for å ha noe å gjøre når jeg ikke er i form til å gjøre noe kreativt. Gode filmer er, etter min mening, blant annet Ben Hur, Nostradamus, Frankenstein, Braveheart og Face Off.


Kommentarer


Fra: casper 28/02/2002 - 23:32

Hei!
Har ikkje så mye t kommentar, men lurte på om du e flink t å skrive melodier?
Har noen sanger som mangler!

Tore

Fra: N-Hexan 04/01/2004 - 00:48

Jeg er en Tracke frik og en stooor fan av jogeir. Jeg bruker Fasttracker 2.08, og har forøvrig laget uoffisielle remixer av jogeir's gammle moduler. (Mine favoritter: Bananaboat (som jeg har remixet og konvertert til stereo, fra mod format til xm) og Elmaniacrack som jeg oxo har remixet og konvertert til stereo) Jeg likte denne reportasjen veldig og må innrømme å ha sett jogeir for første gang på det bildet...

Kan du skrive litt om LizardKing og?

Hilsen N-Hexan
(Ps! lenge leve Fasttracker 2)

Fra: eivind 26/04/2007 - 13:22

Jeg hører på Hardcore Hubbard Mix av Jogeir på Slay Radio nå :-)

Den gamle musikken din lever fortsatt!

EDIT: Åj, nå fant jeg ut av spørsmålet mitt. Jeg ser reportasjen er skrevet 1. juni 1998. Dvs Jogeir er født i '70. Takk for interessant artikkel, SRM.

(Om tidsstemplinga ikke fungerer helt, så kan jeg føye til at denne kommentaren ble skrevet 26. april 2007).

Fra: eivind 11/06/2007 - 17:20

Sorry, artikkelen er tydeligvis datert feil. Jogeir er 74-modell: http://www.liljedahl-music.com/bio.htm

(Innlegg skrevet 11. juni 2007)

Fra: André Østerfeldt 04/04/2009 - 20:59

jeg syns Terra Cresta versjonen til Jogeir er så sinnsykt bra!! jeg har alltid digget c64 musikk, og hører til stadig på orginale sids, som Barbarian, C64 zoids, Rowlands musikk (creatures!!), og oceanloader 3 er vel favoritten min! men har ikke hørt noe bedre remix enn liljedahls Terra Cresta!!!!
Legg inn en melding du også!
Navn eller nick:
Mail (valgfritt):
Anti-spam, skriv abc til høyre:
Din kommentar:


10281 har lest artikkelen siden 01/06/1998
Skrevet av Svenn Richard Mathisen /